Samenvatting: The 22 Immutable Laws of Marketing van Al Ries & Jack Trout

The 22 Immutable Laws of Marketing - samenvatting van Stefan Verhoeve

Samenvatting: The 22 Immutable Laws of Marketing van Al Ries & Jack Trout

samengevat door Stefan Verhoeve


Dit boek in drie zinnen

De kracht van marketing zit hem in eenvoud en focus. Maak een product dat de eerste is in een categorie; en ben je niet de eerste creëer dan een nieuwe categorie. Het krachtigste concept in marketing is een woord bezitten in het hoofd van de prospect, zoals veiligheid = Volvo, koffie = Douwe Egberts, zoeken = Google.

Samenvatting: The 22 Immutable Laws of Marketing

Onderstaand zijn mijn belangrijkste inzichten uit dit boek. Het is geen volledige samenvatting van het boek. De notities zijn informeel en door mij geformuleerd.

  • Het is beter om de eerste te zijn, dan de beste. De eerste wordt beter onthouden en mensen zien geen reden om te switchen. Coca-Cola vs Pepsi. WhatsApp vs Signal. Google vs. DuckDuckGo.
  • Als je niet de eerste bent, creëer een nieuwe categorie waarin je de eerste kunt zijn. Vraag je bij elk product dat je maakt af: in welke categorie is dit product de eerste? Vergeet “het merk”, denk in categorieën.
  • Het gaat erom dat je de eerste in het hoofd van de consument bent. Of je dan ook echt de eerste in markt was, dat maakt niet uit. Als je maar als eerste in het hoofd zit. Als dat er eenmaal zit, veranderd het nauwelijks. Je krijgt mensen moeilijk op andere gedachten. Een eenvoudig te onthouden merk/productnaam kan hierbij helpen.
  • Het gaat niet om het product, het gaat om de perceptie van het product. Als de perceptie slecht is en het product goed; vergeet het dan maar.
  • Het krachtigste concept in marketing is een woord bezitten in het hoofd van de prospect. Gebruik simpele woorden, hoe minder hoe beter. Videogames = Nintendo; Veiligheid= Volvo. Creer focus, houdt het klein. Koffie = Douwe Egberts, koffiecups = Nespresso. (Nespresso kiest slim voor een nieuwe categorie, koffiecups in plaats van koffie.)
  • Voor elke categorie zal een ladder ontstaan in het hoofd van de consument, met daarop een top 3, 4 of misschien wel 7 merken. Ken je positie hierin. Voor cola is het bijvoorbeeld 1. Coca-Cola, 2. Pepsi en dan volgen kleinere merken. Als supermarkt cola kun je nooit claimen dat je dé cola bent; doe dat dan ook niet. Uiteindelijk wordt de echte strijd vaak tusssen twee merken uitgevochten. Men denkt: deze twee merken zijn het grootst, en zullen dus wel het beste zijn.
  • Is er al een nummer 1? Probeer niet beter te zijn, wees anders. Gebruiken alle oude mensen merk A? Richt je dan als merk B zijnde op de jongeren. Deze tactiek heeft twee voordelen: je gebruikt de kracht van merk A in je voordeel (je probeert de ouderen niet om te buigen naar merk B, maar je zoekt de verschillen op door je op de jongeren te richten); en er is geen ruimte voor merk C (de hele markt is gevuld; de ouderen merk A, de jongeren merk B; wie blijft er dan nog over merk C…).
  • Een categorie kan zich blijven delen en specificeren. De categorie groeit als geheel en biedt daarmee meer ruimte voor focusgroepen en afsplitsen. Categorieen kunnen alleen splitsen, niet samenvoegen. Gebruik daarom niet het succesvolle merk uit de ene deelcategorie voor de andere; het succes is niet simpelweg over te hevelen.
  • Sale (uitverkoop) kan tegen je werken. Men koopt niet meer tegen reguliere prijzen. Het is een soort drugs; prettig op korte termijn, negatief op lange termijn.
  • Wees terughoudend met lijn extensies. Door een variant op de markt te brengen met de bestaande merknaam, breng je op termijn beide varianten in diskrediet. Houd focus, less is more.
The 22 Immutable Laws of Marketing - Samenvatting van Stefan Verhoeve

The 22 Immutable Laws of Marketing

Geschreven door Al Ries en Jack Trout

Koop dit boek: Bol.com

Bekijk hier de lijst met 100 boeken die je gelezen wilt hebben.


Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: