FairHoeve #1 | Jezelf opnieuw uitvinden, kan dat?

FairHoeve nieuwsbrief door Stefan Verhoeve

STEFANVERHOEVE.NL | 10 MEI 2023

Jezelf opnieuw uitvinden, kan dat?

In gesprek met iemand die dichtbij me staat, werd er opgemerkt dat ik zo veranderd was. Ik voelde me aangevallen: hoezo veranderd? Als ik terugkijk op dat gesprek, en op mijzelf, had diegene gelijk. Ik ben veranderd.

Wat er allemaal veranderd is, en op welke terreinen – daar gaat FairHoeve over. Van vaste contract tot freelancen, van Nike Air Max tot barefoot schoenen, van alles-eter tot vegetariër, van alles-nieuw tot kringloop, van single tot getrouwd-man en vader. Het leven loopt door en daarin ontdek je meer en meer van de wereld en van jezelf. Het is allemaal terloops gegaan en ik besefte mijzelf tot dat ene gesprek niet eens dat ik zo veranderd was.

Kun je jezelf opnieuw uitvinden?
Kort gezegd, ik denk het niet. Je staat niet op een ochtend op als een ander mens. Je bent jezelf, je blijft jezelf. Je kunt wel verdiepen. Je ontwikkelt, je verdiept, je leert. In sommige gevallen is het pijnlijk, in andere gevallen is het leuk. Soms gaat het snel, soms gaat het langzaam.

Leren doe je elke dag. De vraag is of je ziet dat je leert. Of je wilt leren. Openstaan voor nieuwe ideeën en kennis, dat is broodnodig en hartstikke moeilijk. Leren is niet alleen voor nieuwe dingen, ook voor zaken die je al kent. Dan kan het zomaar zijn dat je overtuigingen beginnen af te brokkelen. En de vraag is of je daar op zit te wachten. Ga je als een struisvogel met je kop het zand in, of sla je je vleugels uit en vlieg je de nieuwe kennis tegemoet?

Ik heb geleerd dat iets anders in elkaar zit dan ik dacht. Wat nu?
En dan weet je het. Je hebt iets nieuws geleerd of een inzicht opgedaan. Dat zet een stukje van jouw wereld op zijn kop. Au.

Heb je het dan al die tijd fout gedaan?
Je kunt de tijd niet terugdraaien. Spijt is een slechte raadgever.

Begin opnieuw.
Als je iets niet wist, dan kun je het ook niet fout hebben gedaan. Omarm de nieuwe kennis en wees blij dat het de rest van je leven anders gaat.

Ga mee op reis
De komende nieuwsbrieven gaan we op reis. Onderwerpen die stukjes van mijn wereld op zijn kop hebben gezet. Eerlijke inzichten, met “de billen bloot”. De reden dat deze nieuwsbrief is ontstaan en ik deze juist nu uitbreng komt door het afgelopen jaar. Er is geen enkel jaar geweest, van de 37 jaar dat ik rondloop op deze planeet, waarin ik zoveel heb geleerd.

De reden daarvoor is geen feestje. Ik werd bijna een jaar terug voor de tweede keer vader van een prachtige dochter (wat wel een feestje is). Twee kleine meiden in huis (dubbel-feest). Tegelijkertijd met de geboorte van de jongste, werd er bij mijn vrouw borstkanker geconstateerd (geen feestje). Ze is nu bijna een jaar onder behandeling, ondanks dat leest deze nieuwsbrief door  voordat hij de deur uit gaat. Elke dag ben ik dankbaar voor het feit dat ze naast me staat. Het was, en is nog steeds, een bizarre tijd.

Ik heb geleerd over hoe het leven van de één op de andere dag kan veranderen. Wat er bij komt kijken als je vrouw ziek is – met twee kleine kids in huis. Ik heb geleerd op wie ik kan rekenen en op welke manier. Ik heb geleerd wat belangrijk is.

Ik ben mijzelf tegengekomen. De relaxte gast met wie het altijd wel goed gaat, veranderde in een uitgeputte, zorgende vader en man. Een worsteling die we, tot nu toe, hebben overleefd. Die mij het leven heeft leren kennen en waarderen.

Ik heb gemerkt dat het moeilijk is te praten over het leven en al haar lessen. Omdat je zoveel leert in zo’n korte tijd slaat je hoofd op hol. Ik leg de puzzelstukjes stuk voor stuk op zijn plek en dat doe ik graag met jou, via FairHoeve de nieuwsbrief. Samen met alle andere onderwerpen die je in het leven tegenkomt. Het is een positieve nieuwsbrief, waarin we vieren dat we leren.

Ik vind het spannend zo open en eerlijk te zijn. Maar het is nodig. Als iedereen een beetje van elkaar leert, wordt de wereld zoveel mooier. Eerlijke inzichten op een positieve manier gebracht, voor jou, voor mij. Ga je mee op reis?

Stefan

Lees- en luistertips door Stefan Verhoeve

“In books we trust” is te lezen op mijn favoriete boekenlegger. Ik lees en luister veel boeken en de allerbeste staan hier op een rij. Van elk van deze boeken heb ik iets geleerd en dat wens ik iedereen toe. Voor ontspanning, voor nieuwsgierigheid, als reisgezel; een boek is altijd goed. Hier vind je alle tips!

Podcasts zijn heerlijk. Je leert er zoveel van en het is makkelijk om er naar te luisteren. Ik heb met veel plezier naar een aantal afleveringen van Een serie over voeding geluisterd. Hopelijk leer je er ook wat van! Luister via Apple Podcasts of Spotify.

Genoten van deze nieuwsbrief? Deel deze link:
stefanverhoeve.nl/nieuwsbrief/editie1

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: