STEFANVERHOEVE.NL | 21 JUNI 2023
Life can change in a second, hoe leef je in het nu?
‘Life can change in a second,’ een welbekend gezegde en toch stond ik er nooit bij stil. Het leven gaat zijn gangetje. De volgende vakantie komt eraan, op werk gaat het steady, de hypotheek wordt elke maand betaald. De dagen komen en gaan.
En toen: BAM! Een arts sloeg met een hamer midden in mijn gezicht. Mijn vrouw had borstkanker.
Ik ga het niet elke maand over borstkanker hebben. (Trouwens, ik was te gast in een podcast, waar ik het wel over kanker heb.) Ik ga het in deze nieuwsbrief wel hebben over de positieve lessen die ik tegenkom in het leven. Deze les staat hoog op het lijstje: leven in het nu. Wat is het? Hoe doe je het? Plus, de belangrijkste vraag: waarom zou het doen?
Mijn leven was in een seconde tijd veranderd.
Ik heb me zorgen gemaakt over wat er zou kunnen gebeuren. Mijn gedachten waren in de toekomst.
Ik heb gedacht over hoe we het anders hadden kunnen doen. Mijn hoofd was in het verleden.
Wie is er dan in het nu? Waar ben ik op dit moment? Met een vrouw die liefde nodig heeft, twee prachtige dochters om van te genieten, en laat ik mijzelf niet vergeten.
Leef, nu.
Ik ben dol op boeken. Een van de boeken die ik tegenkwam was “De kracht van het nu”, geschreven door Eckhart Tolle. De schrijver heeft aardig wat woorden nodig voor een simpele boodschap: denk niet aan morgen, denk niet aan gisteren: leef vandaag, leef nu.
Waarom zou je dat doen?
Het antwoord is eigenlijk eenvoudiger dan ik in eerste instantie had gedacht. Nu, dit moment, is het enige moment waar je direct invloed op hebt. Wat er in het verleden gebeurd is, daar kunnen we niets meer aan veranderen. Wat er in de toekomst gaat gebeuren, dat kunnen we deels beïnvloeden. En daar komt de grap: de invloed die we hebben op de toekomst, die is er nu. Wat we nu doen, dat bepaalt deels hoe onze toekomst er uit ziet.
Wat is dan ‘in het nu leven’?
Ik probeer ‘in het nu’ te zijn door bewuster de situaties die zich op dat moment afspelen mee te maken. Simpele dingen als eten. Als ik eet, dan eet ik. Ik zit niet op mijn telefoon, ik lees ondertussen niet de krant. Ik kijk, proef en geniet van het eten. Vraag me af waar het vandaan komt. Hoe het groeit. Dat is voor mij in het nu zijn.
Hetzelfde met de kids: als ik met ze ben, ben ik er 100% voor ze en probeer ik zo min mogelijk afgeleid te zijn. Dat betekent niet dat ik nooit mijn mobiel bekijk, maar als ik dat doe, is dat ook het enige dat ik doe.
De term die hier bij past: monotasken. In tegenstelling tot het almaar meer multitasken, gaat dit principe uit van eenvoud. Doe één ding tegelijk en doe dat goed.
Ook in werk is het goed toe te passen. Laat je niet afleiden door kletsende collega’s, e-mailberichten of een rinkelende telefoon. Jij bent nu met een taak bezig en die verdient al jouw aandacht. Raak je toch aan de praat met een collega? Prima! Maak daar dan een moment van, heb een leuk gesprek en keer daarna weer terug naar je taak. Een gesprek in het nu, vervolgens de taak in het nu.
Hoe doe je het?
Ik ben niet perfect. Ik ben ook afgeleid. Ik leef zeker niet 100% in het nu. Ik merk wel dat ik er beter in word. Door het meer te doen, je bewuster te zijn van wat je op dat moment aan het doen bent, keer je vanzelf meer naar het moment.
Ik weet niet hoe mijn toekomst eruit gaat zien. Ik heb ervaren dat het leven ontzettend snel kan veranderen. Plannen doen we niet al te ver vooruit, we zien wel. We zien vooral wat vandaag brengt. Een zonnetje en een glimlach, dat is waar we voor gaan.
In het nu leven geeft rust. Probeer je het ook eens? Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn.
Stefan
Oud-collega Klien gaat door een bizarre tijd: de man van haar kinderen, haar ex-man, heeft kanker en wordt niet meer beter. De veerkracht die zij heeft is onbeschrijfelijk. Ik mocht te gast zijn in haar podcast Kankerproofers. Luister je mee?
Je vindt de podcast op Spotify.
Lees
De kracht van het nu
Lees
6 nieuwsbrieven die jouw inbox waard zijn
Mijn inbox liep over. Nieuwsbrieven zijn er teveel. Daarom heb ik mij recent overal voor uitgeschreven en ben ik overnieuw begonnen. Nu raakt alleen het beste mijn inbox. Dat zijn er niet veel, elke dag één zo ongeveer. Benieuwd welke? Je vind de tips hier.
Genoten van deze nieuwsbrief? Deel deze link:
stefanverhoeve.nl/nieuwsbrief/fairhoeve2
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: