FairHoeve #5 | Ik eet boeken. Jij ook?

FairHoeve elke maand ontvangen?

Schrijf je gratis in!

FairHoeve nieuwsbrief door Stefan Verhoeve

STEFANVERHOEVE.NL | 26 NOVEMBER 2023

Ik eet boeken. Jij ook?

Boeken, de papieren metgezellen, verslind ik graag. Ik lees van alles en nog wat, maar neig het meest naar non-fictie. Boeken waar ik iets van kan leren zijn favoriet. Soms gaat dat over marketing, soms gaat dat over kanker, soms gaat dat over kinderen en soms over iets heel anders. 
Vandaag in FairHoeve: hoe zorg je ervoor dat je leest; hoe kom je aan interessante boeken (spoiler alert: ik geef er een paar weg) en een aantal niet te missen tips voor optimaal leesplezier. Let’s go.

 ‘Lezen? Daar heb ik geen tijd voor!’
Natuurlijk, we hebben het allemaal druk, druk, druk. Ik zie lezen niet als iets dat erbij moet, maar wat erbij mag. Ik lees als ontspanning ‘s avonds nog even in bed. Het helpt me tot rust komen en afschakelen van de dag.

Daarnaast zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk een boek bij me heb. Het zijn namelijk die verloren momentjes waarin ik het meeste lees. Reizen met de trein,  een rustig moment thuis als de kinderen aan het spelen zijn, in de wachtkamer bij de tandarts. Ik durf te wedden dat jij deze momenten ook hebt. En vaak ben je geneigd dan je telefoon te pakken: mail checken, nieuws lezen, scrollen, scrollen, scrollen.

Altijd als mij dat is overkomen en er ineens 10 minuten voorbij zijn, vraag ik mijzelf af: ben ik hier een blijer mens van geworden? Ik moet zeggen, bij mij is het antwoord vaak nee. Het nieuws maakt me verdrietig en al die prachtige foto’s op Instagram helpen mij niet.

Dus, mag ik je uitdagen? Neem een boek mee, laat die telefoon in je zak of tas zitten en lees een stukje. En vraag jezelf daarna af: ben ik hier een blijer mens van geworden?

De zoektocht naar interessante boeken
Boeken zijn overal. Je kunt ze kopen in je favoriete boekwinkel of online en je vindt ze in de bibliotheek. Ik ontdek vaak nieuwe boeken in van die mini-biebs, die je overal op straat ziet. Als ik er een tegenkom, stop ik altijd even om te kijken wat er in ligt. Zo kom ik boeken tegen die ik zelf niet had kunnen bedenken en die ineens heel interessant blijken te zijn.

Ook geef ik graag boeken door. Speciaal voor de lezers van FairHoeve heb ik een pakket samengesteld van vijf boeken – en ik geef ze weg! Ik heb ze zelf gelezen, ze zijn dus niet nieuw, maar de inhoud is prachtig.

Wil jij kans maken op deze boeken? [Sorry, deze actie was alleen voor leden van de FairHoeve nieuwsbrief. De volgende keer ook meedoen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.]

Leestips
Mijn belangrijkste leestip: ben je begonnen in een boek, maar blijkt het niet leuk te zijn? Leg ‘m weg en begin in een ander boek. ‘I don’t finish books I don’t like’, dat is mijn motto.

Daarnaast nog twee tips: laat je verrassen, pak eens een boek dat je niet vanzelfsprekend zou lezen. En de laatste (ik heb ‘m al eerder genoemd): zorg ervoor dat je altijd een boek voor de pak hebt, zodat je in al die verloren momentjes lekker kunt lezen.

Tot de volgende keer.

Stefan

Lees- en luistertips door Stefan Verhoeve

Kook
Tips om meer te lezen

James Clear schreef een mooie blog met tips om meer te lezen: lees ‘m hier.

Genoten van deze nieuwsbrief? Deel deze link:
stefanverhoeve.nl/nieuwsbrief/fairhoeve5

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: