FairHoeve #11 | Probeer dit om de perfecte naam voor jouw project te vinden

FairHoeve elke maand ontvangen?

Schrijf je gratis in!

FairHoeve nieuwsbrief door Stefan Verhoeve

STEFANVERHOEVE.NL | 21 MAART 2024 | #BOEKSCHRIJVEN

Probeer dit om de perfecte naam voor jouw project te vinden

Je werkt al maanden aan iets. Elk vrij moment dwalen je gedachten af dat naar dat project. Of je nu een nieuwe keuken aan het uitzoeken bent, net verliefd bent geworden, misschien een hondje wilt adopteren, of een boek aan het schrijven bent… Het maakt eigenlijk niet uit, elk project werkt fijner met een goede naam. Je kunt er makkelijk naar refereren; kortom, een naam maakt het echt. Hoe vind je de perfecte naam voor jouw project?

Ik vertelde je dat mijn boek uit gaat komen. Hoe en wanneer, daar gaan we het later over hebben. Het beestje moest nog een naam krijgen. Ga je mee op naam-avontuur?

De eerste ingeving… de beste?
Toen ik begon te schrijven had ik direct een naam. ‘Naast kanker’ was de werktitel. Ik was een naaste, mijn grote liefde had kanker. Op dat moment was het zo klaar als een klontje. 

Het schrijven was in eerste instantie voor mijzelf. Een project dat zich onder de radar bevond, niemand die daar iets over te zeggen had. Toch was het hebben van een naam voor mij belangrijk. Ik schreef niet zomaar ‘een boek’, ik schreef in mijn boek – een boek met een naam. 

Ik schreef en schreef en toen ik het herlas dacht ik: shit, dit had ik op dag één van dit avontuur willen lezen. Wat had ik het fijn gevonden als de chirurg niet alleen het slechte nieuws had gebracht, maar mij direct dit boek toe had geschoven. Praktische tips, kennis waar ik geen weet van had; dat was welkom geweest. 

Maar zo was het niet. Ik hoop met dit boek vooral andere te gaan helpen. Want als ik iets geleerd heb: you’re not alone – wat je project ook is, er is altijd iemand anders ook met zo’n ‘project’ bezig. 

De tweede ingeving… die dan?
Mijn gezin is belangrijk. #familyfirst Dat mijn gezin dan ook een belangrijke rol zou spelen in het boek, dat had ik wel kunnen voorspellen. Daarom kon ik het steeds minder goed vinden met de titel ‘Naast kanker’. Het klopte niet: er was meer dan mij als naaste. 

De tweede ingeving was ‘Kanker in huis’. Al iets beter – dacht ik. Dat kon ik wel vinden, maar toen ik zover was dat een stuk of wat proeflezers het boek konden gaan lezen, dachten die daar anders over. Geen afstraffing, totaal niet. Opbouwende feedback, eerlijk, helder. Dat is waar je het voor doet – en daar moet je tegen kunnen. Ik ben er van gaan genieten: hoe eerlijker, hoe beter. Want alleen dan kom je verder en wordt je project beter en beter. 

En nu weet ik het niet meer… help!
Iedereen kent wel iemand waarmee je een goede klik heb. Ik heb jaren geleden met iemand samengewerkt en dat was altijd goed. We vulden elkaar aan en de creativiteit borrelde altijd op. Ondanks dat ik hem al jaren niet had gesproken, stuurde ik een berichtje: of ik zijn creatieve geest even mocht lenen. 

Als ik iets heb geleerd de afgelopen tijd is het durven om hulp te vragen. Ik geef daarbij altijd alle ruimte voor een ‘nee’. Iemand is vrij je verzoek te weigeren. Wees ook eerlijk: ik kon hem bijvoorbeeld niet betalen voor zijn hulp – in elk geval niet het tarief wat hij normaal incasseert. Dus ik bood aan eens te brainstormen, inclusief lunch – en ik trakteerde. Niets meer, niets minder. 

And the winner is…
Het was goed elkaar weer te spreken. Na de lunch wandelde we een rondje en brainstormde we erop los. Het boek is voor gezinnen waarbij een van de ouders kanker heeft. Maar ook opa en oma, de buren, de oppas en zelfs mensen uit de zorg zouden er wat aan hebben: het staat vol tips, ook over hoe je hulp kan geven en waar de behoeften kunnen liggen van het gezin waar het over gaat. 

Daarmee kwamen we op de titel die het geworden is. Hij wijkt maar een klein beetje af van de tweede ingeving, maar net genoeg om beter te zijn. 

Kanker bij ons thuis
Een praktische gids voor als kanker je gezin raakt

Kanker bij ons thuis, zo gaat het boek heten. Voor iedereen die het betreft is het herkenbaar: “bij ons”. Daarbij is ‘huis’ gewijzigd naar ’thuis’. Het scheelt maar één letter, maar het maakt een wereld van verschil. Je kunt ergens wonen, maar je er niet thuis voelen. Thuis is meer dan dak boven je hoofd. Het gaat om met wie of wat je er woont. Je moet je er thuis voelen. De warmte, de veiligheid, die maken een huis een thuis. 

Zoek je de perfecte naam voor jouw project? You know what to do. Brainstorm & lunch… 🙂

Stefan 

Genoten van deze nieuwsbrief? Deel deze link:
stefanverhoeve.nl/nieuwsbrief/fairhoeve11

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: