Kanker in je gezin: de praktische gids

Kanker in je gezin. Bij ons gebeurde het toen mijn vrouw borstkanker kreeg, terwijl ze hoogzwanger was van onze tweede. Dan staat je wereld op zijn kop. Hier volgt een praktische gids die je op weg helpt.

Op deze pagina:
> Kanker in je gezin
> Hulp accepteren en in goede banen leiden
> Kinderen betrekken
> Werk en kanker in je gezin
> Bijdragen aan herstel

geschreven door Stefan Verhoeve | Kanker


Voordat we deze gids induiken, wil ik het beste boek op dit gebied aanraden. De praktische gids als kanker je gezin raakt: mijn boek Kanker bij ons thuis.

Het boek staat vol tips. Kanker bij ons thuis zal je leren hoe om te gaan met kleine kinderen in zo’n situatie, hoe doe je dat met werk, hoe zorg je voor iemand met kanker?

Een boek voor gezinnen waar kanker is binnengekomen en iedereen daaromheen: van buren tot opa’s en oma’s, van schooljuf tot oncoloog.

Wil je het eerste hoofdstuk gratis ontvangen? Vul je e-mailadres in en je ontvangt het direct in jouw inbox.

Kanker bij ons thuis van Stefan Verhoeve

Laten we naar de praktische gids gaan…

Kanker in je gezin

Kanker kennen we allemaal. Iedereen kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. Hopelijk met goede afloop. Inmiddels krijgt één op de twee Nederlanders vroeger of later kanker. Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Het klinkt abstract en ver weg, totdat het je eigen gezin raakt.

Wanneer er (kleine) kinderen bij betrokken zijn, maakt dat de situatie nog lastiger dan hij al is. Als een van de ouders kanker heeft en heel hard werkt om beter te worden, komt er meer neer op de andere ouder. En daarbij wil je de kinderen ontzien, maar ook meenemen in het verhaal en je gevoelens. De puzzel is groot en ligt nog in tientallen stukjes op de grond. Laten we de puzzel samen, stukje voor stukje, bekijken.

Hulp accepteren en in goede banen leiden

Zonder hulp hadden we het niet gered. Maar hulp accepteren is moeilijk. En hulp in goede banen leiden helemaal. Dat we hulp nodig hadden: dat was duidelijk, maar hoe en wat… dat was minder helder.

‘Als ik iets kan doen, moet je het zeggen hoor…’, hoe vaak we dat niet hebben gehoord. Ik heb geleerd dat hulp fijn is, als deze concreet is. Zo ervaarden we dat het fijn is als er iemand kookt. Dan hoef je je niet druk te maken om a) wat gaan we eten, b) boodschappen doen en c) koken. Als iemand rond half zes aanbelde met een warme pan vol eten: geweldig! Dat scheelt.

> Als iemand hulp aanbiedt, probeer het dan concreet te maken. Bijvoorbeeld: Wil je deze week een keer voor ons koken?

> Als je hulp nodig hebt, vraag het! Soms vinden anderen het lastig om hulp aan te bieden, maar willen ze wel helpen.

> Vraag hulp om jouw leven iets makkelijker te maken. Zo wordt bij ons elke week het huisvuil opgehaald. Wij vroegen de buren om onze container elke week aan de straat te zetten. Voor hen een kleine moeite, en voor ons scheelde het iets om aan te denken.

Kinderen betrekken

Onze oudste was net 2,5 jaar toen kanker haar intrede deed in ons gezin. Ze was niet alleen grote zus geworden, ook haar moeder was ziek. Met inlevingsvermogen in haar wereld hebben we haar zo goed mogelijk meegenomen.

Hoe vertel je dat mama ziek is? Hoe ga je om met je emoties in het bijzijn van de kinderen? Hoe ga je om met zichtbare bijwerkingen, zoals haarverlies?

Wij hebben ervoor gekozen onze kinderen zoveel mogelijk te betrekken. Uiteraard op een niveau dat bij ze past, zonder alle doem-scenario’s, maar wel met eerlijke gesprekken.

> Wees eerlijk tegen je kinderen, ook al is dat soms moeilijk.

> Je mag je emoties best tonen in het bijzijn van de kinderen, dat maakt het voor hen ook makkelijker hun emoties te tonen.

> Betrek de kinderen. Als mijn vrouw naar het ziekenhuis moest, ging ik soms mee met de kinderen. Vaak kwamen de kinderen en ik niet verder dan het restaurant en ging mijn vrouw naar de afdeling. Toen mijn vrouw plotseling werd opgenomen, was ik blij dat we dat gedaan hadden. Nu kon ik uitleggen waar mama was, want daar waren zij ook wel eens geweest.

Een kleurplaat voor de lezers van Kanker bij ons thuis van Stefan Verhoeve
Een kleurplaat, speciaal voor de lezers van Kanker bij ons thuis. Iedereen die het boek aanschaft ontvangt een aantal cadeau’s, waaronder deze kleurplaat. Als steuntje in de rug.

Werk en kanker in je gezin

Wij hadden thuis een fijne privé-werk balans. Maar nu waren de kaarten opnieuw geschud: ik had als partner het gevoel dat ik thuis moest zijn. Tegelijkertijd was ik kostwinnaar en werk ik als zelfstandig ondernemer. Een duidelijk dilemma…

> De meeste werkgevers (en opdrachtgevers) zijn zeer meedenkend in dit soort situaties. Wees niet schuw om om hulp te vragen, bijvoorbeeld of je het tijdelijk rustiger aan kan doen, zodat je meer thuis kunt zijn.

> Vraag hulp aan bekenden, zoals opa’s en oma’s of goede bekenden, of ze een dag op kunnen passen – zodat je rustig kunt werken.

> Bedenk waar je je prioriteiten wilt leggen en ga daarvoor. Voel je niet schuldig ten opzichte van je werk, iedereen zal begrijpen dat je gezin je nodig heeft.

Bijdragen aan herstel

Hoe draag je bij het herstel? In de begindagen was ik compleet verdwaald. Niet alleen op het gebied van zorgen voor de kinderen, net opnieuw vader mogen worden en een vrouw die ziek is – ook op het gebied van goed zorgen voor mijn vrouw was ik de weg kwijt. Hoe kon ik voor haar een zo goed en fijn mogelijke omgeving creëren die haar zou helpen op haar weg naar herstel?

Wat is de beste voeding? Hoe maken we een zo fijn mogelijk ’thuis’?

> Over de beste voeding zijn hele boeken geschreven. Bekijk hiervoor ook de lijst met boeken over kanker. Kort gezegd kan ik adviseren gevarieerd te eten.

> Zorg voor een fijne en warme omgeving thuis. Planten doen wonderen, ze zuiveren de lucht en geven rust. Ook een wollen deken is fijn, heerlijk om onder te kruipen op de bank.

> Naar buiten! Frisse lucht is fijn, al is het maar vijf minuten in de tuin of op het balkon.

Er komt veel op je af. Soms teveel. Maar, geloof me, je kunt het. Ik wens je veel moed en kracht. In mijn boek Kanker bij ons thuis vind je nog meer tips en adviezen.