Think weekend: van moe naar opgeladen in één weekend | FairHoeve #14

Think Weekend. Lees het in FairHoeve nieuwsbrief van Stefan Verhoeve.

FairHoeve gratis ontvangen?

STEFANVERHOEVE.NL | 02 JULI 2024 | #GEZONDHEID

Van moe naar opgeladen in één think weekend

Half juni was het vaderdag. Thuis hebben wij de gewoonte dat we op vader- en moederdag een uitgebreid ontbijt klaarmaken met de kids – en verder is het gewoon een fijne dag in het weekend.

Deze keer stond er naast een heerlijk ontbijt ook nog een  cadeau voor mij klaar: een weekend op pad. Alleen. Voor mijn verjaardag had ik dit weekendje eigenlijk al gekregen: na alle drukte en zorgen was het tijd voor mijzelf, zo vond mijn lieve vrouw.

En ze had gelijk. Met het cadeau was ook meteen een datum geregeld – de week erna – en ik mocht kiezen uit een aantal locaties. Ik koos voor een rustige plek, een eenvoudige B&B in de natuur.

Een think weekend?
Je kent de Think Week van Bill Gates misschien wel (zo niet, hier vind je een korte introductie). Ik dacht, misschien moet ik er een Think Weekend van maken. Tijd om mijn gedachten eens te laten gaan, een goed boek te lezen en vooral te rusten.

In mijn notitieboek maakte ik een rijtje van zaken die ik wilde doen: yoga, zwemmen (er was een zwemvijver, yes!), uitgebreid ontbijten, lezen, schrijven, wandelen, slapen, goede koffie, offline.

Ik kan je vertellen: het is allemaal gelukt. Vooral het ochtendritme vond ik heerlijk. Van nature word ik vroeg wakker, ik begon de dag met lezen, daarna een goede yoga en dan nog wat baantjes in de zwemvijver. Alles zonder digitale afleidingen. En als ik terugkwam, stond het ontbijt klaar. Wat een luxe.

Ik las Morele Ambitie

Het boek van Rutger Bregman houd me al een tijdje bezig. Nu was het tijd om het ook daadwerkelijk te lezen. Het boek paste uitstekend bij het weekend: nadenken over wat ik nu daadwerkelijk wil bijdragen aan de wereld. Een grote vraag, waar je het antwoord nooit helemaal op gaat vinden. Maar een richting is fijn.

Het boek barst van de voorbeelden van mensen met morele ambitie. Van oorlogshelden tot een vrouw die naast je zou kunnen wonen. Kortom: jij kan het ook.

Mijn belangrijkste lessen uit het boek:

  • Je kunt aan veel dingen bijdragen. De  uitdaging daarbij: denk groot. Je kunt één persoon helpen, maar kun je door het anders aan te pakken misschien wel 10 of 100 mensen helpen? Een interessante gedachte.
  • Samen met anderen krijg je meer voor elkaar. Zoek verbinding en aansluiting bij een club of groep, zodat je slagkracht groter wordt.
  • Wees niet bang om iets aan de kaak te stellen dat gevoelig ligt. Vraag je eerder af: als je achterkleinkinderen over 100 jaar terugkijken naar 2024, waar zou hij of zij zich dan voor schamen namens zijn of haar overgrootvader/moeder (jij dus)? De bio-industrie? Tabak? Het klimaat? Nou, dan zijn dat de dingen waar we aan moeten werken.
  • En last but not least: je bent een mens. Je kunt je verliezen in deze zaken, maar niemand heeft er iets aan als je omvalt. Voor mij is de keuze duidelijk. Ik ben eerst mijzelf, echtgenoot en vader. En met de rest van mijn tijd wil ik zoveel mogelijk bijdragen aan een mooie wereld.

Kortom: een aanrader, zo’n Think Weekend

Ik ben er meer van opgeknapt dan ik dacht. Echt even weg uit de ‘race’ van het leven. Het tempo omlaag, alle tijd voor jezelf hebben. Dat is zoveel waard.

Tegen mijn vrouw heb ik het nog niet verteld, maar ik denk dat ik er een jaarlijkse gewoonte van ga maken. Doe je mee?

– Stefan

Genoten van deze nieuwsbrief? Deel deze link:
stefanverhoeve.nl/nieuwsbrief/fairhoeve14

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: