Kanker en bevallen: een kind verwelkomen terwijl je weet dat je kanker hebt

“Kippenvel, wat een verhaal,” was de reactie van Evelien van der Werff. De host van de podcast Over koetjes en kanker sprak ik in het kader van haar prachtige podcast en het boek Kanker bij ons thuis. De belangrijkste lessen uit het gesprek heb ik voor je op een rij gezet. Hoe ga je om met kanker en bevallen? Wat kan je doen als naaste?
Luister de hele podcast op jouw favoriete podcast-app, alle links vind je onderaan deze blog.

Op deze pagina:
> Pak zelf de regie
> Een rol als “naaste”
> Luister de podcast

geschreven door Stefan Verhoeve | Kanker


Voordat we verder gaan, wil ik het beste boek op dit gebied aanraden. De praktische gids als kanker je gezin raakt: mijn boek Kanker bij ons thuis.

Het boek staat vol tips. Kanker bij ons thuis zal je leren hoe om te gaan met kleine kinderen in zo’n situatie, hoe doe je dat met werk, hoe zorg je voor iemand met kanker?

Een boek voor gezinnen waar kanker is binnengekomen en iedereen daaromheen: van buren tot opa’s en oma’s, van schooljuf tot oncoloog.

Wil je het eerste hoofdstuk gratis ontvangen?
Vul je e-mailadres in en je ontvangt het direct in jouw inbox.

Kanker bij ons thuis van Stefan Verhoeve

Pak zelf de regie bij bevallen met kanker

“De dag na uitslag werd dag voor de bevalling,” schreef ik in het boek. De ene dag hoorde we dat mijn vrouw kanker had en de dag erna begon de inleiding om het bevallen op gang te brengen, met de bedoeling dat onze jongste dochter een nachtje later geboren zou worden.

Op de ochtend dat we in het ziekenhuis verschenen, om onze jongste te verwelkomen, was er alle aandacht voor ons. Iedereen die binnenkwam had er een woordje voor; “oh wat erg”, “het zal je maar gebeuren”, enzovoorts.

Aldaar besloten we dat dit niet de dag van ziekte zou zijn. Dit was de dag waarop we een kind gingen verwelkomen, we gingen bevallen. We hebben dan ook iedereen gevraagd niet te vragen naar de ziekte, maar juist naar het kindje dat komende was.

Het is een bijzondere tijd geweest, maar hierdoor kijken we wel terug op een prachtige bevalling. Pak zelf de regie: het is jullie bevalling.

Een rol als “naaste”

En daar stond ik dan, ik was een ‘naaste’ geworden. Mijn vrouw kreeg alle aandacht, en terecht. Wat een powervrouw is het. Kanker en bevallen.

Een rol als naaste invullen is wel bijzonder. Je loopt jezelf namelijk voorbij, althans dat gebeurde mij wel. Je wilt zo graag zorgen voor iedereen, voor je zieke vrouw, voor je kleine kinderen. Ik had hulp nodig – en dat zag ik gelukkig net op tijd in.

In de podcast vertel ik hier meer over. Ook deze blog met praktische tips helpt. En, zoals bij alle heftige dingen in het leven, je moet het een plek geven – je moet het verwerken. Er zijn drie manieren die mij veel steun hebben geboden.

Ik weet het: het is een heftig verhaal, dat ik hier zo ‘even’ vertel. In mijn boek Kanker bij ons thuis vertel ik het hele verhaal. Voel je vrij om het boek te lezen of contact met me op te nemen als dit verhaal je raakt.

Luister de podcast

Luister de podcast Over koetjes en kanker: “De wereld van Stefan Verhoeve stort in als zijn zwangere vrouw borstkanker heeft. Hij schrijft het handboek dat zelf graag had willen hebben.”

De host van de podcast, Evelien van der Werff, doet nog veel meer. Deze positieve vrouw is een werkelijke inspiratie. Je volgt haar avonturen op haar website, Instagram en LinkedIn.

Er komt veel op je af. Soms teveel. Maar, geloof me, je kunt het. Ik wens je veel moed en kracht. In mijn boek Kanker bij ons thuis vind je nog meer tips en adviezen.