FairHoeve elke maand ontvangen?
Schrijf je gratis in!
STEFANVERHOEVE.NL | 06 MAART 2024 | #BOEK
Een boek schrijven: van 0 naar 40.000 woorden
Het is wel zover dat ik het kan zeggen: ik heb een boek geschreven en ik ga het uitgeven. Dingen creëren is prachtig en waardevol. Ook al was het in eerste instantie niet mijn intentie een boek te schrijven, laat staan uitgeven. Ik heb veel geleerd van andere auteurs die open zijn over het schrijven en uitgeven van een boek. Daarom wil ik mijn lessen niet voor je achterhouden.
Ook al heb je geen plannen om een boek uit te geven: zie het als een reis, als de vraag: ga je mee op vakantie? Laten we samen avonturen beleven.
Het begin
Een stap terug: waar ging dat boek ook alweer over? Inmiddels anderhalf jaar geleden mocht ik voor de tweede keer vader worden. Met de komst van de kleinste kwam er een grote schok bij: bij mijn vrouw werd borstkanker geconstateerd. Twee kleine kids, een vrouw die vecht voor haar leven, en ik mocht mezelf ook niet vergeten. Kortom: ik was verdwaald. Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.
Op een avond zat ik alleen thuis. Mijn vrouw was onverwacht opgenomen in het ziekenhuis en werd daar bijgestaan door haar broer en de goede zorg van de verpleegkundigen. Ik zat thuis op de bank, de kinderen sliepen.
Toen besloot ik dat het tijd was om te gaan praten: praten op papier. We zaten al een paar maanden in de achtbaan en mijn hoofd ontplofte bijna van alle dingen die geleerd had en alle vragen die ik nog had. Ik klapte mijn laptop open en begon te typen in een toen nog leeg tekstdocument.
Ik typte en typte, van alles door elkaar. Toen ik geen letter meer kon zien, moe was en tranen had gehuild vanwege alle herinneringen, voelde ik iets dat ik lang niet had gevoeld: opluchting. Dat alles eruit kwam, dat was fantastisch, het voelde zo goed dat ik besloot door te schrijven.
Ik bleef schrijven en langzaam ontstond er meer structuur in het boek. Ja, het werd een boek! Wat begon als losse flodders kon ik eens indelen in hoofdstukken, er ontstonden zelfs verschillende delen in het boek. Ik las het af en toe terug. Toen wist ik het: ik had dit willen lezen toen we de diagnose kregen. Ik was zo verdwaald, dat ik graag een boek had gehad wat me een beetje bij de hand had genomen.
Let’s do it!
In mijn 2024 plannen sprak ik al over het uitgeven van het boek. Ik werd, terecht, gewezen op een voorbehoud dat ik zelf had gemaakt. Mijn lieve vrouw had het boek nog niet gelezen. Het boek is vanuit mijn perspectief geschreven, maar zij speelt de hoofdrol. Haar kracht, de fantastische moeder die ze is, de lieve vrouw: zonder haar had het boek niet bestaan. Dus ik heb haar het vetorecht gegeven: als zij het boek niet zag zitten, dan zou ik het niet uitgeven. Uitgeven was sowieso niet het eerste doel: dat was verwerking, voor mij en niemand anders. Dat het achteraf waardevol blijkt voor anderen is mooi meegenomen.
Wat een pracht is het dan dat ook mijn vrouw enthousiast is. Het boek gaat er komen!
Ga je mee op vakantie?
Ik neem je graag mee op reis: op boeken-vakantie. Ontdek je mee waar je allemaal langskomt als je een boek schrijft en uitgeeft?
In de volgende serie nieuwsbrieven ga ik meer vertellen over het boek:
– de spannendste stap: mensen je boek laten lezen
– de zoektocht naar de perfecte titel
– een uitgever of zelf uitgeven en meer…
Tot snel!
Stefan
Genoten van deze nieuwsbrief? Deel deze link:
stefanverhoeve.nl/nieuwsbrief/fairhoeve10
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: