FairHoeve #4 | De snelste weg naar gezond eten

FairHoeve elke maand ontvangen?

Schrijf je gratis in!

FairHoeve nieuwsbrief door Stefan Verhoeve

STEFANVERHOEVE.NL | 11 OKTOBER 2023

De snelste weg naar gezond eten

Dat eten maken een hobby van mij is, hoef ik na drie kookboeken vast niet uit te leggen. Het koken schoot er de afgelopen tijd bij in, en dat ik dat nu weer op kan pakken, voelt zo goed. Zelf de controle hebben over wat er in je eten en drinken gaat, maar ook de gezelligheid in de keuken, de herrie van potten en pannen. Heerlijk! Om nog maar niet te spreken over de verrukkelijke beloning die wacht als je klaar bent…

Snelweg naar gezond eten?
Gezond eten is een beladen onderwerp tegenwoordig. Ik wil je geen statistieken over overgewicht en obesitas om de oren slingeren (mocht je het toch willen weten, je vind ze hier). Ook zonder overgewicht kan je van binnen ongezond zijn. En daar zitten we niet op te wachten. 

Ongezond zijn heeft nadelen, maar gezond zijn heeft veel meer voordelen. 

Daarom bedachten wij drie simpele regels toen onze oudste dochter werd geboren. Deze regels hielpen ons om haar gezonde voeding voor te zetten. Inmiddels gelden deze regels niet alleen meer voor haar, maar ook voor onze jongste dochter en voor ons zelf. 

Drie simpele regels die je helpen bij gezond eten
1. Geen toegevoegd zout
2. Geen toegevoegd suiker
3. (Het liefst) biologisch

Makkelijk he? De gedachten hierachter zijn simpel. 

  • Zout krijg je (ruim) voldoende binnen door alles wat je eet, dus dat hoeft niet extra toegevoegd te worden. 
  • Suiker is simpelweg slecht voor je. Ik kan er om heen draaien, maar dat doe ik niet: Ik leerde de afgelopen tijd dat suiker zelfs de belangrijkste voedingsbodem voor kanker is (bron: Kankervrij). 
  • Biologisch eten is beter voor de planeet. De chemische stoffen die gebruikt worden bij de productie van niet-biologische gewassen vernielen alle organismen in de grond – en dat is het begin van alle natuur. (Daarnaast ben ik er van overtuigd dat het ook beter voor jezelf is, maar daar zijn de meningen over verdeeld.)

Nu moet je niet denken dat ik een saaie kerel ben geworden die nooit een taartje eet. Wij vieren zeker feestjes, genieten van een bak chips op zijn tijd of een goed stuk chocolade tijdens een spelletje in de avond. 

De truc is: maak het speciaal
Door niet elke avond een reep chocolade naar binnen te werken, maar zeg, eens per week, is het speciaal. Een bijzonder moment. Net zoals wanneer wij een taartje halen, dat is FEEST. En dan gaan we voor de grootste, lekkerste taart die er is – als we het doen, doen we het goed en genieten we er 100% van. 

Hoe werkt dat bij jou thuis? Kan je ook zo genieten van goed eten?

Stefan

Lees- en luistertips door Stefan Verhoeve

Kook
Geniet Glutenvrij

Ons laatste kookboek is nog steeds mijn trots. Ilona, mijn vrouw, eet glutenvrij vanwege glutenintolerantie. Ik eet vegetarisch. Dat die twee zo goed samen gaan, dat bewijst dit boek. Bovendien houden we rekening met alle “gangbare” diëten, zoals lactosevrij. Meer weten?

Lees
Zout, vet, zuur, hitte

Een boek om op te eten… Spreekwoordelijk dan he 😉 Dit boek heeft me veel geleerd over smaak en eten bereiden. Daarbij is het ook nog eens prachtig vormgegeven: Zout, vet, zuur, hitte, van Samin Nosrat. Hier

Genoten van deze nieuwsbrief? Deel deze link:
stefanverhoeve.nl/nieuwsbrief/fairhoeve4

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: