FairHoeve #9 | Zo creëer je rust in je hoofd

FairHoeve elke maand ontvangen?

Schrijf je gratis in!

FairHoeve nieuwsbrief door Stefan Verhoeve

STEFANVERHOEVE.NL | 07 FEBRUARI 2024

Zo creëer je rust in je hoofd

Onze hersenen wegen slechts iets meer dan een kilo, maar gebruiken toch 20% van onze energie. Een bizar verbruik voor een relatief klein orgaan. Onze denkkracht is van ongekende grote. We kunnen complexe dingen oplossen en samenwerken als geen ander.

Ik las een mooi stuk over “denkdividend”: hoe het maken van notities je gedachten kan verrijken. Je onthoud zaken beter en je vergeet minder, omdat je het eenvoudig terug kunt vinden. Er schuilt echter een gevaar in al dat denken: ons brein raakt overbelast. We denken en denken maar, en vinden geen rust. Hoe creëer je rust in je hoofd?

Dingen “uit je hoofd” halen
Zaken opschrijven en daarmee “uit je hoofd” halen helpt enorm. Het wordt ook wel eens een “tweede brein” genoemd: een goed systeem waar je op kunt vertrouwen, dat altijd beschikbaar is en waarmee je niet alles in je eigen hoofd hoeft op te slaan.

Een boek dat hier zijn tijd op vooruit was, is Getting Things Done van David Allen. Ik kwam het boek tegen en ben meteen aan de slag gegaan met de praktische adviezen. De laatste tijd ervaar ik daardoor daadwerkelijk meer rust.

Het meest praktische advies uit het boek luidt: kost iets minder dan 2 minuten om het te doen? Doe het direct. Mijn to-do lijstjes bestonden uit veel taken die minder dan 2 minuten zouden kosten om uit te voeren. Daardoor werden ze onoverzichtelijk en wist ik niet meer waar ik moest beginnen. Dus is er iets kleins te doen: doe het meteen.

Denk ergens niet twee keer over na
Een mooi inzicht uit het boek vond ik deze: “Vaker dan één keer over iets nadenken is tijdverspilling. Een inefficiënt gebruik van creatieve energie en een bron van frustratie en stress.”

Zo had ik nog niet eerder gekeken naar herhaaldelijk over iets nadenken. We kennen het allemaal: zo’n onderwerp dat blijft malen. Vaak denken we eraan, maar bedenken geen oplossing voor het probleem. Er alleen aan denken lost niets op.

Ik doe nu het volgende: ik schrijf het op en plan het in. Is het moment aangebroken dat ik ermee aan de slag kan, dan bedenk ik de oplossing, waarna het van het lijstje af kan.

Rust in je hoofd voorkomt stress
Zaken inplannen zorgt er indirect ook voor dat je alleen inplant wat je kunt gaan doen. Hiermee voorkom je loze beloften. “Stress wordt vaak veroorzaakt door iets dat mensen zich voornemen of toezeggen, waar ze zich niet aan kunnen houden,” aldus David Allen in het boek. Bedenk dus wat je toezegt; is het haalbaar?

Plan ook de leuke dingen
Ik plan bijna alles, ook de leuke dingen die ik wil ondernemen. De vorige nieuwsbrief ging over creatief zijn, ook dat is heel goed in te plannen. Deze ontspanning zorgt voor nog meer rust in je hoofd. Bovendien is het makkelijker om je eraan te houden als het ingepland is. Je hoeft niets anders te doen, want dit staat gewoon op je lijstje.

In een van mijn favoriete nieuwsbrieven, Dence Discovery, kwam ik een mooie quote tegen: “The problem is no longer getting to express oneself but finding moments of solitude and silence in which one might eventually find something worth saying.”

Mijn belangrijkste inzichten uit het boek Getting Things Done staan op je te wachten in deze blog.

Ik wens je alle rust in je hoofd.

Stefan

Genoten van deze nieuwsbrief? Deel deze link:
stefanverhoeve.nl/nieuwsbrief/fairhoeve9

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor mijn nieuwsbrief FairHoeve: