Project evaluatie – een voorbeeld vragenlijst en snelle methode

In mijn werk evalueer ik veel. Het spannend om te doen. De spanning weegt niet op tegen de hoeveelheid die je er van kunt leren.

Evalueren hoeft geen pijn te doen. Ik werk met een format die je helpt om snel en eenvoudig te evalueren. Je download ‘m gratis.

Je ontvangt hierna ook mijn nieuwsbrief FairHoeve: de eerlijkste nieuwsbrief van het internet. Geen overload, beloofd! Uitschrijven kan onderaan elke e-mail.

Hoe werkt dit evaluatieformulier?

  • Print: om te beginnen print je voor elke deelnemer het formulier uit. Er gaat niets boven pen en papier. Ga daarbij (als het kan) voor A3 formaat, dat schrijft fijn en geeft genoeg ruimte voor alle tips en ideeën.
  • Plan de evaluatie: plan de vergadering in om te evalueren. Daarbij heeft een fysieke afspraak de voorkeur boven een digitale afspraak. Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezigen duurt de meeting 45 tot 60 minuten. Ik raad je aan deze techniek toe te passen voor groepen vanaf 3 personen tot maximaal 7 of 8 personen.
  • Voorbereiding: er is geen voorbereiding nodig van de aanwezigen. Het is wel fijn om vooraf te vertellen dat jullie een evaluatie gaan doen en daarvoor de methode van Start-Stop-Doorgaan gebruiken.

Start

Vul hier alle zaken in waar je mee wilt beginnen. Dingen die je tijdens dit project niet gedaan hebt, maar wel graag zou doen in een volgend project.

Stop

Vul hier alle zaken in waar je mee wilt stoppen. Dingen die je in dit project gedaan hebt, maar in een volgend project niet wilt herhalen.

Doorgaan

Vul hier alle zaken in die goed gingen in het project. Dingen die je graag zo zou willen houden in een volgend project.

Aanvullende tips

  • Houd de evaluatie onder elkaar. Zorg voor een veilige omgeving, waarin iedere deelnemer zich vrij voelt om zijn of haar mening uit te spreken.
  • Doe de evaluatie in stilte. Heet iedereen welkom, leg uit hoe het formulier werkt en vraag iedereen om zijn of haar formulier in stilte in te vullen. Vaak is hiervoor 15 minuten voldoende.
  • Als het gewenst is, kun je elkaar gedachten bespreken. Mijn ervaring is dat het fijn werkt daarbij te beginnen met de categorie Doorgaan, vervolgens de categorie Stop en als laatste de categorie Start (eventueel gevolgd door Nieuwe ideeën, als die er zijn). Zo eindig je positief en gaat iedereen met een goed gevoel de deur uit.

Veel succes!

Je ontvangt hierna ook mijn nieuwsbrief FairHoeve: de eerlijkste nieuwsbrief van het internet. Geen overload, beloofd! Uitschrijven kan onderaan elke e-mail.